Транспортьор за части

Кратка история на транспортните ленти
Трудно е да си представим време, преди конвейерните ленти да са налични, за да направят производството и транспорта по -ефективни. Нека да разгледаме откъде идват конвейерните ленти, как са се променили и какво може да бъде бъдещето на конвейерните ленти.

Fragment of conveyor line, blowing plastic bottles from PET preform blanks
 1. Миналото
  Макар и непотвърдени, мнозина смятат, че първата конвейерна лента се е появила около края на 1700 -те до началото на 1800 -те. Най -ранните транспортни ленти са конструирани от дърво и кожа и се управляват ръчно. Тогава коланите са били използвани предимно в селскостопански условия за по -лесно преместване на продукти. Индустриалната революция донесе със себе си конвейери, задвижвани с пара, отнемащи голяма част от ръчния труд от работата на лентата. Знаете ли най-добрата фирма за лентови транспортьори, вибро сита и други – hidroyonix

След като през 1844 г. Чарлз Гудиър патентова вулканизиран каучук, конвейерните ленти забелязаха друга значителна промяна в производствените възможности. Вулканизираният каучук е по -издръжлив и устойчив на топлина, което го прави идеален. През 1902 г. се появяват стоманени ленти, а малко след това през 1905 г. следват подземни транспортни ленти.

Конвейерна лента по времето на Форд

След като Хенри Форд използва известна система от конвейерна лента в своята поточна линия през 1913 г., коланите започват да привличат много повече внимание. Промените и развитието настъпиха с пика. До 1970 г. пристигна първата пластмасова конвейерна лента.

 1. Настоящето
  В наши дни конвейерните ленти непрекъснато се променят, усъвършенстват и преработват, подобно на вибро масата. Тъй като технологиите стават по -умни, производственото поле продължава да намира нови начини да накара старите методи да работят още по -добре. Конвейерните ленти не са изключение. Много индустрии са внедрили конвейерни ленти, оборудвани с интелигентна технология, което позволява на лентата да „говори“ с други части на производствената линия. Интелигентните транспортни ленти са оборудвани с възможност да изпращат сигнали по време на неизправност или повреда, да променят скоростта си в предварително програмирани часове и да стартират и спират автоматично.

Екологичните транспортни ленти-като тези, захранвани със слънчева енергия или изработени от рециклирани материали-също са отбелязали ръст през последните години. Фирма за пелети и палета Schneider Pellets

 1. Бъдещето
  Въпреки че интелигентните технологии и други съвременни постижения почти сигурно ще продължат да играят голяма роля в еволюцията на конвейерните ленти, традиционните конвейерни ленти винаги ще имат място в производството и транспортирането. Не всяка индустрия има нужда – или бюджет – да внедри компютърна технология на конвейерната лента в своята вече ефективна производствена линия.

Материали за конвейерна лента
Въпреки че има безброй начини за комбиниране на лентови материали в персонализирани хибриди, за да отговарят на специфичните нужди на индустрията, има пет основни материала, които съставляват по -голямата част от днешните конвейерни ленти.
Vodex

Термопласти

 1. Термопласти

Термопластичните транспортни ленти са изработени от термопластичен полимер. Тъй като термопластичните транспортни ленти са гъвкави и конструирани с оглед на хигиената, те са идеални за няколко индустрии, включително обработка на храни, текстилно производство и прехвърляне на тежки метали. Една пелет преса не е лека, колкото термопластичните колани. Според Националната асоциация за индустриални колани, за да бъде определена като лека конвейерна лента, тя трябва да има работно напрежение по -малко от 160 паунда на инч ширина.

Двата най -често срещани типа термопластични транспортни ленти са полиуретанови (PU) ленти и поливинилхлоридни (PVC) ленти.

PU конвейерни ленти: PU конвейерните ленти са изработени от одобрени от FDA материали, което ги прави идеални за производство на храни. Те могат да издържат както на изключително ниски, така и на изключително високи температури, без да се топят или изкривяват. PU конвейерните ленти също са лесни за почистване.
PVC конвейерни ленти: Тези конвейерни ленти обикновено са огнеупорни и могат да издържат на подобни температури като PU конвейерните ленти. PVC коланите могат да издържат на контакт с химикали. Те са известни с това, че са издръжливи. PVC коланите често са гофрирани за максимално сцепление.

Метални лентови транспортьори

 1. Метални
  Металните транспортни ленти са здрави и много издръжливи, което ги прави идеални за почти всяка индустрия – особено за индустриите, които се занимават със сурови продукти, като хранителни услуги или неопаковани стоки. В допълнение към издръжливостта си, тези колани са плоски и лесни за работа. Те също са твърди, което означава, че не е нужно да се притеснявате, че коланът променя формата си с течение на времето. По същата причина обаче те не са толкова лесни за оформяне или огъване, така че възможните конвейерни пътища са ограничени.

Металните транспортни ленти обикновено са изработени от алуминий или оформена неръждаема или въглеродна стомана.

 1. Каучук
  Ако сте прекарали много време на летище, вероятно сте виждали гумени транспортни ленти в действие. Те са популярни в настройки като тази, както и в копаенето. Материалът на гумената конвейерна лента е похвален за своята гъвкавост, както и за гладкия и безпроблемен дизайн. Те също са сред най -достъпните опции за конвейер.

Въпреки това, тяхната толерантност към топлина и износване е много по-ниска в сравнение с други материали на конвейерната лента. Освен това е по -голямо предизвикателство да се поддържат чисти.

 1. Плат
  Конвейерните ленти от тъкани обикновено са със среден удар и рентабилни. Те често се използват за транспортиране на чакъл, пясък или други насипни материали. Повечето магазини за хранителни стоки използват конвейер на плат