Повече за обществените басейни

Повече за обществените басейни  | http://www.vodex.bg/

Басейните, който се изграждат към различните типове хотели, по своята същност са си обществени басейни. Отделили сме ги заради това, че те са най-голямата подгрупа от обществените басейни и защото имат някой характерни специфики.  Видовете функционални зони, който те съчетават в себе си най-вече зависи от типа хотел към  който са изградени:

  • хотели разположени на морския бряг – басейните са предимно развлекателени и с  моменти на пикови натоварвания;
  • хотели в ски курорт – предимно закрити басейни с подчертан акцент върху зоните за подводен масаж и релакс;
  • хотели в райони с минерална вода – открити и закрити басейни с релаксираща и лечебна функция и множество разнообразни зони за подводен масаж. Тук голяма част от басейните могат да се класифицират и като балнеологични, които сме разгледали в друг материал;
  • хотели в градска част – басейни за плуване или просто допълващи функционалността и философията на спа-центъра;
  • къщи за гости в планината – басейните са просто една допълнителна екстра и място за разхлада през най-топлите месеци в годината.

При басейните които са част от хотели е важно да се определи големината на водната площ спрямо легловата база, така че да посрещнат спокойно всички желаещи да намерят разхлада и релакс в басейна или просто да поплуват. Добрата преценка за това и подходящия капацитет на филтриращите мощности спомагат качеството на водата да е на нужното ниво и в най-натоварените моменти. По-долу сме описали някои препоръчителни норми които се дават за определяне големината на водното огледало на хотелските басейни:

1)       Хотели в градовете:

a)       До 50 броя легла- около 50м2 водно огледало;

b)       До 100 броя легла- около 75м2 водно огледало;

c)       Над 200 броя легла- над 150м2 водно огледало.

2)       Хотели със сезонен характер:

a)       До 50 броя легла- около 50м2 водно огледало;

b)       До 100 броя легла- около 120м2 водно огледало;

c)       Над 200 броя легла- над 200м2 водно огледало.

3)       Хотели  в курорти с целогодишен характер:

a)       До 50 броя легла- около 75м2 водно огледало;

b)       До 100 броя легла- около 150м2 водно огледало;

c)       Над 200 броя легла- над 250м2 водно огледало.

Екстри за басейни

Екстри за басейни | http://www.vodex.bg/

По-подробна информация относно основните екстри за басейни.

Тук е мястото да изброим допълнителните екстри към основното оборудване, които биха дали по- голяма автономност на Вашия басейн, биха го направили по- икономичен, биха го направили по-безопасен, биха допринесли за неповторимата му визия или да го превърнат в място с изключително много атракции и зони за релакс и забавление.


Автоматичен-шестпътен вентил – следи по налягане степента на замърсяване на пясъчното легло и при нужда прави промивка, която иначе се извършва ръчно.
Автоматична дозаторна станция или полуавтоматични дозаторни помпи – измерват основните показатели на водата и при нужда дозират химикали, така че водата да е в норми в които е безопасна за здравето Ви.
Озонираща система – модерен и все по-предпочитан метод на химическа поддръжка на водата на плувни басеини.
Аларма за контрол на достъпа на децата – помощно средство с което контролирате достъпа на децата до басейна, така че да сте по спокойни когато те са навън.
Покривала за „сигурност”– грижата за Вашите деца или домашни любимци отпада в моментите, когато не сте около басеина, а те са на двора.
Соларно покривало – покривало, което намалява загубите от радиационен топлообмен към околната среда и небосвода, конвективните загуби от повърхността на басейна и загубите от изпарение нощно време, когато температурите падат и увеличава абсорбирането на слънчевата енергия през деня в часовете, когато басейна не се ползва. Тук трябва да отбележим две неща:
• Удобството на лекия алуминиев, подвижен механизъм с който събираме соларното покривало и го отместваме на място, където то не ни пречи, когато ползваме басейна;
• При избора на форма вземете под внимание покривалото, ако сте решили да ползвате такова. Формата трябва да позволява безпроблемно и лесно покриване на басейна.

Ламелно покривало с автоматичен механизъм за разгъване и събиране – доста скъпа и удобна екстра. Ограничителното условие тук е формата на басейна.
Турбо джет за насрещно течение – тренажор за плуване, полезен в случай че сте ограничени от към място за да разгънете желаната дължината на басейна.
LED подводно осветление – по-икономично осветление и с по-голям живот на осветителното тяло. Необходимо е обаче малко по-голяма първоначална инвестиция.
Джетове за подводен масаж – може да разположите хидромасажни дюзи дори по стените на басейна, без да има обособена хидромасажна зона с пейка. Разположени на различна дълбочина с тях може да масажирате всички зони на Вашето тяло.

Автор: „Водекс” ООД

Полезни съвети за домашния басейн

Полезни съвети за домашния басейн | http://www.vodex.bg/Ще се опитаме да Ви дадем няколко съвета, които се надяваме да Ви помогнат да стигнете до най- правилното решение във Вашия случай:

1. Формата на басейна може да бъде най- различна, важното е да се в хармония с архитектурата на къщата и околното пространство в двора й. Безспорен е фактът, че правоъгълната форма е най-евтиният вариант, ако говорим за стоманобетоново корито на басейна, най- лесно се постигат правилно конфигуриране на водните потоци за доброто размесване на водата в басейна, почистват се най-лесно и водното огледало може да се покрива безпроблемно с различни видове поривала.

2. Местоположението на басейна трябва да се избира много внимателно в случай, че възможностите са повече. Мястото трябва да се огрява възможно най-дълго време през деня, да няма много растителност около него, заради падащите листа, което би Ви спестило доста усилия при почистването му в последствие и не на последно място обърнете внимание на фактора вятър.

3. Типа на конструкцията според нас не е за подценяване. Нашият съвет е да заложите на стоманобетоновата конструкция. Положителните страни на този тип конструкции са:
• Неограничени варианти по отношение на формата и дълбочината на басейна;
• Многообразието от варианти за облицоването им;
• Възможността те да бъдат топлоизолирани;
• Здравината и дълговечността на конструкцията.
4. Облицовката на басейна може да бъде от различен тип плочки, ПВХ армирано фолио, полимер-циментови мазилки или специална боя за басейни. Критериите, които залагате при избора на облицовк,а не трябва да се ограничават само с цената. Добре е да помислите за визията, за дълговечността на покритието, за по- лесната му поддръжка. Нашата номинация за финално покритие на басейна Ви е клинкерната или порцеланова плочка – масовитя избор са стъклокерамичните плочки, а най-евтиният вариант е боята. ПВХ-армираното фолио също не е лош вариант, но само ако шевовете са машинни и има предпоставки при монтажа да не останат гънки. Полимер- модифицираните циментови мазилки с декоративен ефект са по-скъп вариант, а технологията за полагането им е по-непозната и усвоена у нас.

5. Дизайна на един басейн не трябва да се подценява. Несъмнено синият нюанс е най- подходящ при басейните, но не е единствен той може да се разчупи и обогати. Добрата визията на басейна може да се постигне като просто съчетаете по стените и дъното на басейна няколко подходящи цвята, без допълнително да оскъпите крайния резултат или просто акцентирате на борда на басейна, които играе най-важна роля за постигане на добрата визия на басейна. Тук трябва да отбележим, че пространството около басейна може да претъпи или засили неповторимата визия на Вашия басейн. Нашият съвет е да обърнете внимание освен на функционалността на това пространство (да не се пързаля, да се почиства лесно, да е износоустойчиво), но и на архитектурата му.

6. Оборудването е важен фактор както при всяко едно съоръжение. Има два лоши сценария: некачествено оборудване или качествено оборудване лошо монтирано. При формиране на решението Ви за покупката не акцентирайте само на крайната цена. Обърнете внимание на гаранционните условия, проучете какви съоръжения е построил бъдещия Ви доставчик, потърсете препоръки за качеството и коректността на работата му не само при изграждане, но и при последващата техническа поддръжка на съоръженията по време на гаранционния период, а и след него.

Добре дошли

Добре дошли | http://www.vodex.bg/Добре дошли на новия сайт на Vodex!

Тук може да разберете повече за нас, нашата работа и да получите полезни съвети за изграждането на вашите басейни, СПА и други водни атракции.

Не се колебайте да ни потърсите, ако пожелаете личен съвет или препоръка. Ние сме на ваше разположение!

Екипът на Водекс ООД.